To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Woensdag, 20.03.2019
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Wij hebben een elektronische encyclopedie over Rusland...

  RusNet :: Encyclopedie :: V  

Aleksandr Volosjin

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Aleksandr Volosjin, hoofd van de presidentiele staf en een van de machtigste mensen van Rusland in de jaren 1997-2001

Aleksandr Volosjin is de man achter Poetin, die de Russische politiek manipuleert van achter de schermen en zelden de publiciteit zoekt.

/Volkskrant/ 17.05.2001
In het Kremlin-kantoor van Aleksandr Volosjin, hoofd van de presidentiele staf en een van de machtigste mensen van Rusland, gaat de telefoon. Zijn secretaresse neemt op. Het is een medewerker van een Siberische gouverneur met een cadeautje voor haar baas 'Een Siberische beer. Opgezet, behoorlijk groot. 'Tsjonge!' reageert de secetaresse. 'Wat moeten we doen? Hij weegt tachtig kilo. Ik denk... ik bedoel... hoe krijgen we hem bij jullie? En we hebben ook bloemen.' 'Hoe moet dat? Kunt u hem in een auto krijgen?' 'Nee, een gewone auto dat lukt van geen kanten.' Het is een van honderden afgeluisterde telefoongesprekken van het Kremlin die deze week in verschillende Russische media werden gepubliceerd, en die een ontluisterend beeld geven van het politieke cynisme, de hielenlikkerij en de ouwe-jongens-krentenbrood-stemming rond president Vladimir Poetin.

Aleksandr Volosjin is de man achter Poetin, die de Russische politiek manipuleert van achter de schermen en zelden de publiciteit zoekt. De gesprekken zijn opgenomen begin maart, in de week van Volosjins 45ste verjaardag, en de telefoon staat roodgloeiend met oliemaatschappijen, bankiers en politici die in het gevlij proberen te komen met felicitaties en met cadeaus - zoals de opgezette beer met ingebouwde mini-bar. De telefoongesprekken, opgenomen op twee cd's, waren door een onbekende man afgeleverd bij een alternatief Moskous weekblad. Het Kremlin weigert commentaar te geven, maar geeft toe dat een 'intern onderzoek' is geopend. Politieke analisten twijfelen er niet aan dat de opnames echt zijn. 'Dit is de stijl van Volosjin en van zijn secetaresse', zegt Sergej Markov, die goede banden onderhoudt met het Kremlin. Het moment dat de telefoongesprekken van Volosjin werden gepubliceerd is veelzeggend.

Poetin (door de secetaresse aan de telefoon sarcastisch 'de grote leider' genoemd) heeft veranderingen aangekondigd in de regering en in de presidentiele staf, en de clans in het Kremlin zijn bezig met ellebogenwerk. In Moskou bestaat een levendige handel in kompromat: belastend materiaal om politieke rivalen te beschadigen. Wie er achter deze affaire zit is voor Markov niet moeilijk te raden. De geheime dienst natuurlijk. 'De FSB-groep in het Kremlin houdt niet van Volosjin', zegt de commentator. 'Dit is een onderdeel van een poging hem weg te krijgen.' Hoe groot Volosjins minachting is voor de Doema blijkt als hij wordt gebeld door een journaliste die hem off the record naar de politieke strategie van het Kremlin vraagt. 'Fuck de Doema', vat hij kort en krachtig voor haar samen. 'Wat bevalt u niet aan de Doema?' vraagt de journaliste. 'He? Nou, die zit vol communisten.' 'Maar dat zijn allemaal knuffelkonijntjes.' 'Laat ze dan maar ergens anders konijntjes gaan zijn.'

Poetins chef-staf heeft een beter idee: hij gaat voor de volgende verkiezingen 'jonge grietjes' op de lijst van de pro-Kremlinpartij zetten. 'Dan kunnen we nog eens lol beleven in de Doema.' Politicoloog Jevgeni Volk kijkt niet op van het niveau van de gesprekken. 'Het is een weerspiegeling van onze politieke cultuur. Ik heb me er weer eens van kunnen overtuigen dat er sinds de tijden van Stalin en Brezjnev weinig is veranderd in het Kremlin.' Het afluisterschandaal is in Rusland nauwelijks door de media opgepikt - een teken dat het Kremlin zijn greep op de tv en de pers heeft verstevigd. Toen Boris Jeltsin nog president was, waren dit soort schandaaltjes schering en inslag in de media. Nu durfde alleen de Komsomolskaja Pravda, de meest gelezen krant van het land, de pikantste gesprekken te publiceren vergezeld van een schijnheilig terzijde.

De meeste gesprekken op de afluister-cd's gaan niet over politiek, maar hebben te maken met het gebedel om gunsten. De bekendste beller die iets van Volosjin wil lospeuteren - en de enige die zich ervan bewust lijkt te zijn dat ze niet vrijuit kan spreken - is Jeltsins dochter Tatjana, die een document nodig heeft 'voor de overdracht van het object'. Aleksandr Korzajkov, tot 1996 hoofd van Jeltsins lijfwacht en - wat een toeval - sponsor van het blad dat de gesprekken als eerste publiceerde, huichelde tegen de pers over 'de gedegenereerde moraal in het Kremlin'. Ging het er in zijn tijd dan anders aan toe? 'Toen ik in het Kremlin zat, was afluisteren alleen mogelijk met mijn toestemming.'

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet