To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Woensdag, 27.01.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: U  

Unieverdrag tussen Rusland en Wit-Rusland (1999)

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Na acht jaar nadat de USSR uiteenviel en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) was opgericht, werd op 8 december 1999 door Boris Jeltsin en Aleksander Loekasjenko in het Kremlin het unieverdrag tussen Rusland en Wit-Rusland ondergetekend.

De ondertekende overeenkomst betekent slechts de eerste stap op weg naar de door Loekasjenko zo felbegeerde eenwording. Het verdrag voorziet in een Coördinerende Raad waarin vertegenwoordigers van beide landen zitting hebben. Al in 1996 ondertekenden de twee landen een verdrag over een gemeenschap van soevereine staten. Het jaar daarop volgde een eerste unieverdrag. De twee eerste verdragen vertonen grote overeenkomst met het verdrag dat in 1999 getekend wordt.

De belangrijkste punten uit het verdrag zijn dat beide landen hun soevereiniteit en hun nationale identiteit behouden, en dat ze beide zitting houden in de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. Ze vormen een confederatie, die wordt bestuurd door een staatsraad, bestaande uit de leiders van beide landen. Om beurten zijn de staatshoofden voorzitter van de raad en beiden hebben het vetorecht.

De staatsraad moet de begroting van de unie en internationale verdragen goedkeuren. In 2005 krijgen de landen volgens het ontwerpverdrag een gemeenschappelijke munteenheid. Dan moeten ook de nationale wetgevingen zijn geharmoniseerd en de regelingen voor belastingen, douane, grenzen en defensie zijn geüniformeerd.

Ook het bancaire systeem wordt gemeenschappelijk, evenals de economische markt. Transport, energievoorziening en communicatie worden ook een geheel. De strijdkrachten van beide landen gaan samenwerken. Er komt ook een uit twee kamers bestaand unieparlement, dat moet meewerken aan de harmonisering van de Russische en de Wit-Russische wetgeving. Verder komt er een ministerraad, waarvan de rol in het ontwerpverdrag niet is omschreven.

De Wit-Russische nationalistische oppositie was tegen het verdrag omdat eenwording met Rusland een eind zou maken aan de nog maar pas bestaande onafhankelijkheid. Maar de meerderheid van de Russische en Wit-Russische bevolking steunt het samengaan. Russische liberalen vrezen dat een verregaande integratie van de Russische economie met die van Wit-Rusland, die in het geheel niet is hervormd, een nadelig effect zal hebben.

De ondertekening werd eind november 1999 uitgesteld wegens de ziekenhuisopname van president Jeltsin. De ceremonie in de sint Joriszaal in het Kremlin was op de dag af acht jaar na de oprichting van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) is opgericht. Voormalige communisten beschouwen deze datum als de 'sterfdag' van de voormalige Sovjetunie.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet