To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Zondag, 26.09.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: S  

Stalin Jozef

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Jozef Stalin (= van staal, stalen), Jozef Vissarionovitsj, oorspronkelijk Dsjugasjvili (geb. 1879, gest. 1953), sovjetdictator.

1921-1953: De Eerste secretaris (secretaris-generaal) van de All-Unie Communistische Partij van de bolscheviken

Stalin was de zoon van een schoenmaker in Gori Hij liep school aan het orthodoxe priesterseminarie in Tiflis, waar hij in 1899 wegens politieke activisme weggestuurd werd.

Aanvankelijk was hij sociaal-democraat maar vanaf 1903 een aanhanger van de bolsjewieken. In 1906 maakte hij in het buitenland kennis met Lenin en begon hij zich op te werken tot de partijspecialist inzake etnische minderheden. In 1913 keerde hij terug naar Rusland, maar werd door de autoriteiten verbannen naar Siberië. Na de Februarirevolutie van 1917 keerde hij naar Sint-Petersburg terug.

Na de Oktoberrevolutie van datzelfde jaar werd hij volkscommissaris voor Nationale Aangelegenheden en vocht hij tegen de Witten in de Russische Burgeroorlog. Vanaf 1922 was hij secretaris-generaal van de communistische partij en in 1924 volgde hij Lenin op. Aanvankelijk moest hij de macht nog delen met Zinovjev en Kamenev. Samen slaagden ze erin om Trotski van z'n invloed te beroven. Later ontdeed Stalin zich ook van Zinovjev en Kamenev.

Tegen het einde van de jaren '20 was Stalins positie vrijwel onaantastbaar geworden. Vanaf 1929 voerde Stalin een collectivisatie van de Landbouw door en zorgde hij voor de uitbreiding van de wapenindustrie en een algehele industrialisatie. Inmiddels begon de weerstand tegen zijn regime onder de leden van het Politbureau toe te nemen.

Dit inspireerde Stalin in 1934 tot het organiseren van een grootscheepse zuivering die zou duren tot 1938. Tienduizenden partijleden en niet-partijleden vielen ten prooi aan de terreur en werden van hun ambten ontheven, op (meestal) gefingeerde gronden veroordeeld en in strafkampen gestopt of geëxecuteerd.

Inmiddels realiseerde Stalin zich dat het oorlogsgevaar toenam. Om zich in te dekken tegen een Duitse aanval sloot hij in 1939 het Duits-Sovjetrussische niet-aanvalspact. Dit stelde Stalin in staat de Sovjet-Unie voorlopig uit de oorlog te houden en aanzienlijke gebieden te annexeren. Stalin overschatte echter de goodwill van de Duitsers waardoor de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in de zomer van 1941 als een complete verrassing kwam. Na maanden van zware verliezen, waarbij Stalins regime soms aan een zijden draadje hing, keerden de kansen in de zomer van 1943.

Tijdens het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog steeg Stalins prestige als een van de 'Grote Drie' (samen met Churchillen en Roosevelt ) tot ongekende hoogte. Stalin had van de Sovjet-Unie een supermacht gemaakt en had grote delen van Centraal- en Oost-Europa in de sovjetinvloedssfeer gebracht. De ouder wordende Stalin raakte echter het contact met de realiteit in toenemende mate kwijt. Eenzaam regeerde hij vanuit het Kremlin, immer beducht op pogingen om zijn regime te ondermijnen.

De verplichte personencultus nam inmiddels groteske vormen aan. Vermoedelijk bereidde hij een nieuwe golf van zuiveringen voor toen hij in maart 1953 onder onduidelijke omstandigheden stierf. Drie jaar na z'n overlijden zou Stalins politiek op het 20ste partijcongres dankzij Chroestjev officieel veroordeeld worden. Stalins stoffelijk overschot, dat aanvankelijk zij aan zij met Lenin lag opgebaard in het Lenin-mausoleum, werd gecremeerd in 1961.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bezit is een vriendschap tussen de mens en de dingen.
J.P.Sartre
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet