To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 13.07.2020
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Wij hebben een elektronische encyclopedie over Rusland...

  RusNet :: Encyclopedie :: S  

Socialisme

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Socialisme vormt het verzamelbegrip voor alle leren en politieke bewegingen die, in tegenstelling tot de liberale maatschappij en economische orde, bestaande eigendomsverhoudingen door hervormingen of door revolutie willen veranderen.

Doel van de socialistische theorie is de klassenloze maatschappij, waarin de arbeid een centrale plaats inneemt en iedereen gelijke kansen heeft. Het streven naar een voor iedereen rechtvaardige eigendomsverdeling bestond al in de antieke oudheid (eis tot economische gelijkheid), en in de Middeleeuwen (pogingen tot de vernieuwing van het oerchristendom, communistische en religieuze sekten). De economische en sociale gevolgen van de beginnende industrialisering vormden de aanleiding tot het ontstaan van het socialisme.

Het rond 1800 opkomende utopisch socialisme volgde de idealistische doelstelling van algemene wereldverbetering en -geluk. Duitsland: Fichte; Frankrjk: Saint-Simon; Proudhon; Engeland: Owen. Robert.

Het wordt door het door Karl Marx (Marx. Kari en Friedrich Engels (Engels. Friedrich)ontwikkelde wetenschappelijke socialisme (Marxisme) afgelost, waarin onder andere de klassenstrijd ter bestrijding van de kapitaalconcentratie en de oprichting van een socialistische maatschappelijke orde geëist wordt. Later differentieerde de socialistische beweging zich in gematigd socialisme en radicaal socialisme, dat Lenin tot het Russische communisme bolsjewisme verder ontwikkelde (bijv. eis tot volledige afschaffing van privé-eigendom).

In West-Europa inclusief de Bondsrepubliek Duitsland ontwikkelde zich na de Tweede Wereldoorlog het democratisch socialisme, dat opkomt voor sociale hervormingen en daarbij o.a. de overbrenging van slechts de belangrijkste Productiemiddelen in het gemeenschappelijk eigendom, evenals de verbetering van de sociale situatie van de werknemers en hun menselijke positie (medezeggenschapsrecht) tot doel had.

De vergaande verschuiving van bezit en eigendom in de moderne industriestaten, evenals de gestage verbetering van de sociale situatie van benadeelde bevolkingslagen liet de gedachten van de Klassenstrijd, waarvoor de voorwaarde de verpaupering van het Proletariaat was, steeds meer naar de achtergrond verschuiven.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Begrip is meestal een gemelijke vorm van domheid.
Harry Mulisch
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet