To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Woensdag, 20.03.2019
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Februarirevolutie - Burgerlijk-liberale Februarirevolutie was in 1917...

  RusNet :: Encyclopedie :: R  

Rusland

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Algemene gegevens

Oppervlakte: 17.075.400 km2
Hoofdstad: Moskou
Taal: Russisch (en minimaal 140 niet officiële talen en dialecten)
Inwonertal: 145.9 miljoen

Staatkundige gegevens

Staatshoofd: Vladimir Poetin (sinds maart 2000)
Premier: Michail Kasjanov
Minister van Buitenlandse Zaken : Igor Ivanov
Staatsvorm: Federale Presidentiele Republiek

Federale Republiek
De Federale Assemblee bestaat uit de Federatieraad met 178 regionale vertegenwoordigers en de Staatsdoema, (225 gekozen via het partijsysteem en 225 regionale kandidaten)

Bilaterale politieke betrekkingen

Na de val van het communisme, richtte het Nederlandse buitenlandse beleid zich in de eerste periode primair op het ondersteunen van het sociaal en economisch transitieproces van de Russische Federatie. De belangrijkste beleidsinstrumenten zijn: het MATRA (Maatschappelijke Transitie) en het PSO (Programma Samenwerking Midden- en Oost-Europa)

Sinds de economische crisis in augustus 1998 werden de interne ontwikkelingen in de Russische Federatie gekenmerkt door enige onduidelijkheid. Politieke instabiliteit bleek uit het aantal premierwisselingen. Met het aftreden van president Jeltsin in december 1999, de verkiezing van president Poetin in maart 2000 en de aanstelling van een nieuwe regering, is er nu meer sprake van interne stabiliteit binnen de Russiche Federatie. Ook krijgt structurele hervorming van de economie meer aandacht in het beleid van de regering.

Nederland streeft met Rusland onder Poetin naar een intensivering en verdieping van een strategische lange termijn relatie waarbinnen eveneens ruimte bestaat voor constructieve kritiek. Onderwerp van kritiek is onder meer de mensenrechtensituatie en Tsjetsjenië.

De situatie in Tsjetsjenië vormt een belangrijk punt van zorg voor de Nederlandse regering. Sinds het oplaaien van het conflict in augustus 1999 heeft Nederland voortdurend in zowel multilaterale als bilaterale contacten aangedrongen op een beëindiging van het gewapend conflict, de schendingen van de mensenrechten en op het werken aan een politieke oplossing.

Het bezoek van de Minister-president en de Minister van Buitenlandse Zaken aan Moskou op 19 januari 2001,heeft tot doel de politiek en economische samenwerking tussen Nederland en Rusland te verbeteren.

Bilaterale economische betrekkingen 

De Nederlandse export naar Rusland, die na de crisis in 1998 sterk afnam, neemt geleidelijk weer toe. In 1999 nam de Nederlandse export naar Rusland aanvankelijk sterk af, maar in de laatste maanden van dat jaar was er al duidelijk sprake van herstel dat zich in 2000 heeft voortgezet.

De toename van de Nederlandse export wordt breed gedragen, waarbij vooral de toegenomen uitvoer van computers en andere investeringsgoederen opvallen. Belangrijkste uitvoercategorieën zijn groente en fruit, plantaardige oliën en vetten, chemische producten en machines en vervoermaterieel. De Nederlandse invoer uit Rusland heeft nauwelijks gevolgen ondervonden van de crisis in 1998.

De sterke depreciatie van de roebel maakte de invoer goedkoper. Hiernaast heeft de stijging van de olieprijs en in mindere mate metalen en mineralen, ertoe geleid dat de Nederlandse invoer ook in waarde nog eens sterk toegenomen is. Belangrijkste invoercategorieën zijn energie, voornamelijk ruwe olie, (half)fabrikaten (voornamelijk op non-ferro basis) en metaal ertsen en- afval, (non-ferro basis).

Eind 1998 bedroeg de waarde van Nederlandse directe investeringen in Rusland ruim NLG 1,6 miljard. In 1999 werd nog eens voor respectievelijk bijna NLG 600 miljoen in Rusland geïnvesteerd. Vooral in de olie- en gassector blijft de investeringsbehoefte in Rusland groot. Ook blijven zich interessante mogelijkheden voordoen in de chemische industrie. Omgekeerd investeren de Russen niet of nauwelijks in Nederland.

Last update: 21.05.2001

Info MBZ Nederland

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bezit is een vriendschap tussen de mens en de dingen.
J.P.Sartre
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet