To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 01.06.2020
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: R  

Regionale economische ontwikkeling

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Dat de economische ontwikkeling van de verschillende regio's sterk uiteenloopt, blijkt uit economische indicatoren zoals prijzen, inkomens en industrile productie. Ook binnen de regio's zijn verschillende trends zichtbaar. Factoren als klimaat, bevolkingsdichtheid, de aanwezigheid van grondstoffen en industrie en de politieke voorkeur van het bestuur spelen hierbij een rol. Van groot belang is ook de erfenis van de economische structuur uit de Sovjet-periode.

Bepaalde gebieden waren specifiek op n tak van industrie gericht (bijvoorbeeld defensie) en sommige ontvingen bovendien subsidies voor transport, energie en voedingsmiddelen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie stortte dit systeem in elkaar en de omschakeling naar een andere structuur verloopt voor veel regio's nog moeizaam.

Sommige regio's doen het, economisch gezien, relatief goed. Ten eerste zijn dat de gebieden die over grondstoffen beschikken (olie, gas, metaal en dergelijke), zoals bijvoorbeeld Tjoemen Oblast en Irkoetsk Oblast in Siberi. Wel is de economische ontwikkeling sterk afhankelijk van de grondstoffenprijzen op de wereldmarkt.

Of de positieve conjuncturele trend duurzaam is, moet dus blijken en zal weer afhangen van het al dan niet doorvoeren van structurele verbeteringen. Men heeft wel behoefte aan buitenlandse investeringen (geld en technologie) maar wil liever geen buitenlands bestuur of controle over de bedrijfsactiviteiten. Ten tweede zijn er enkele regio's die commercile en financile centra hebben weten op te zetten en waar de dienstensector zich sterk ontwikkeld heeft, zoals Moskou, St. Petersburg, Samara (Volga) en Jekaterinburg (Oeral).

Deze steden en regio's onderhouden contacten met de 'buitenwereld', ze genereren export naar het Westen, hebben buitenlandse investeringen weten aan te trekken en de handel in importgoederen heeft zich er sterk ontwikkeld. Regio's waar de economische aanpassing in de jaren negentig minder goed is gegaan, zijn vooral sterk rurale gebieden.

Deze hebben geleden onder het uitblijven van hervormingen in de agrosector en de daling van landbouwprijzen. Een tweede groep die enigszins is achtergebleven bevat de regio's die zich gespecialiseerd hebben in (zware) industrie. Het gebrek aan financile middelen, het gemis aan competitie en ontplooiing van nieuwe activiteiten hebben geleid tot een achtergebleven economische ontwikkeling.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet