De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/r/raspoetin.shtml

Encyclopedie :: R :: Raspoetin Grigori, Russische boer en monnik

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Raspoetinovsjina (Russ.) - de macht van Grigori Raspoetin

Grigori (roepnaam Grisjka) Jefimovitsj Raspoetin, (geb.1864, gest. 30.11.1916)

De zoon van een dief en alcoholist Efim Nowych uit Siberische dorpje Pokrovskoje, had Grisjka Nowych tot tegenstelling van zijn vader zijn tweede achternaam Raspoetin (=de losbandige) gekregen voor zijn grenzeloze populariteit onder rijke vrouwen in Rusland. Hij was de Russische seksidool geworden in het voorrevolutionaire Rusland. Het streven naar de macht over vrouwen dwong hem ervoor een sekte op te richten en de monnik te worden.

Dankzij onordinaire persoonlijke capaciteit kon Grisjka Raspoetin zijn populariteit gebruiken om bekend in Moskou en Sint-Petersburg te worden. Geruchten over zijn "wonderlijke mogelijkheden" bereikten Russische tsarina Aleksandra Fjodorovna.

Sterke en aantrekkelijke oplichter met donkere haren werd door de rijke vrouw Basjmakova, de weduwe van een kooplid, naar de Russische hoofdstad gebracht, om via tsarina`s vriendin Anna Vyroebova met de familie van Nicolaas II kennis te maken. Grigori Raspoetin deed zich voor als profeet en wonderdoener en had aan het hof van Nicolaas II met name op de tsarina een enorme invloed. Zo beweerde hij onder meer dat het tsarendom alleen van de politici gevaar te vrezen had, terwijl het volk de heersers adoreerde.

Zonder opleiding en kennis van zaken benoemde hij ministers. Voor flinke bedragen van smeergeld kon hij via tsarina een verstandig gestoorde mens (Protopopov) tot minister van de Binnenlandse zaken benoemen en de voormalige Defensieminister Soechomlinov, die wegens spionage voor Duitsers in de bewaarhuis opgenomen was, laten uit de gevangenis vrij komen.

De grote corruptie van de Russische topambtenaren en ontucht onder hun vrouwen dwingen de Grootvorst Nikolai Nikolaevitsj en moeder van de Russische tsaar Maria Fjodorovna tegen Raspoetin optreden en Nicolaas II verzoeken "boer Grisjka" uit tsarenpaleis te verwijderen. Maar de tsaar hoorde dat niet.

Daarom hebben de Russische monarchisten afgesproken om Raspoetin te doden. Vorst Joesoepov, Grootvorst Dimitri Pavlovitsj, Gedeputeerde Poerisjkevitsj bereiden zich om Grigori Raspoetin te vermoorden.

Op 7 december van.1916 nodigde vorst Joesoepov de oplichter uit en tijdens vriendelijke gesprek bod hem een glas vergiftige wijn aan. Maar deze poging tot dood niets opgeleverd had en Raspoetin werd later uit pistool doodgeschoten en door de medeplegers van Joesoepov zijn lijk onder het water van Neva op Malaja (=kleine) Nevka werd uitgegooid.

Het was dood van Raspoetin, maar Raspoetinovsjina in Rusland blijft nog steeds.