To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Zondag, 27.09.2020
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Februarirevolutie - Burgerlijk-liberale Februarirevolutie was in 1917...

  RusNet :: Encyclopedie :: C  

Rusland: conjuncturele ontwikkelingen

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Economische groei in 1999

Ondanks donkere voorspellingen over langdurige gevolgen van de crisis van 1998, maakte de Russische economie in 1999 een groei door. Er was een stijging van de industriele productie, die grotendeels te danken was aan de importsubstitutie na de crisis. Een afnemende vraag naar de duurdere importproducten zorgde voor een stimulans voor de lokale productie. Dit was vooral zichtbaar in de voedselwerkings- en verpakkingsindustrie. Het overschot op de handelsbalans werd veroorzaakt door hoge olieprijzen en devaluatie van de roebel.

Door een zekere afhankelijkheid van de prestaties in de oliesector wordt het lot van de Russische economie sterk verbonden aan de bewegingen van de wereldmarkt en -conjunctuur. Bovendien zijn er nog steeds vele structurele hervormingen nodig voor een stabiele economie. Zo moeten er in zowel het bancaire systeem als het fiscale stelsel nog de nodige veranderingen worden doorgevoerd. Zolang dit niet gebeurt, blijft er een informele economie naast de formele economie bestaan.

Bruto Binnenlands Product (BBP), inflatie en werkloosheid Het BBP groeide in 1999 met 3,2 procent. Het reele inkomen per hoofd van de bevolking ligt op circa 75 procent van het pre-crisis niveau. Een zekere stijging van de koopkracht is waarneembaar. Wel neemt de ongelijkheid bij de inkomensverdeling toe. De ongelijkheid lijkt toe te nemen naarmate de inflatie hoger is. De inflatie bedroeg in 1999 36,5 procent, wat veel lager is dan werd verwacht. Prijzen voor levensmiddelen stegen met 35,9 procent; in 1998 was er nog sprake van een stijging van 96 procent.
De werkloosheid laat een daling zien, ten opzichte van begin 1999, naar 12,3 procent. Daarmee is de werkloosheid nauwelijks groter dan voor de crisis.

Goede start 2000

Rusland lijkt, cijfermatig gezien, het millennium redelijk goed te zijn begonnen.

Een groei van het BBP van 7,5 procent voor het eerste half jaar ten opzichte van het eerste half jaar 1999 lijkt een aardige start. Deze groeispurt zal in de loop van 2000 worden getemperd en naar verwachting voor heel 2000 uitkomen op een groei van 5 tot 5,5 procent. De inflatie bedroeg over de eerste zes maanden 9,5 procent, wat hoger is dan werd verwacht en mogelijk een teken voor toenemende instabiliteit. Naar schatting zal het inflatiecijfer voor heel 2000 op 18 procent of zelfs meer uitkomen.

De oorzaak zou gelegen zijn in een groei van de liquiditeitenmassa als gevolg van het handelsoverschot, alsmede in een stijging van de consumentenprijsindex. Levensmiddelen werden duurder en ook aanpassingen van energie- en vervoerstarieven beinvloedden de consumentenprijsindex. Deze steeg zowel in maart als in april.

De koopkracht vertoont sinds september 1999 een lichte stijging; sinds maart 2000 is echter een lichte daling waarneembaar. Het niveau van de koopkracht ligt nog steeds onder dat van (heel) 1997, dat als een topjaar van Russische economische prestaties wordt beschouwd. Het minimumloon is sinds 1 juli verhoogd van 83,5 roebel per maand naar 132 roebel per maand (een kleine 8 US dollar) en zal in de toekomst verder stijgen. Het gemiddelde maandloon ligt in Rusland op circa 65 US dollar. Over het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, verschillen de meningen: het zouden er 30 miljoen kunnen zijn, sommigen spreken zelfs van 50 miljoen.

Wat betreft de productie, die van de industriele tak is groeiende sinds november 1999. Er is een toename van 10.4 procent in de eerste vijf maanden (vergeleken met dezelfde periode vorig jaar), waarbij echter vanaf april een minder snelle stijging is te zien. In de landbouw is de productie sinds november 1999 stabiel (10 procent). De werkloosheid bedroeg in de eerste zes maanden van 2000 steeds 11,7 procent.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet