To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Zondag, 20.06.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Alexander Nevski was grootvorst en zoon van vorst Jaroslav van Novgorod.

  RusNet :: Encyclopedie :: A  

Azerbeidzjan

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Geactuliseerd: 06.11.2003

Republiek van Azerbeidzjan

Vlag van Azerbeidzjan

Azerbeidzjan ligt aan de westkust van de Kaspische Zee. Aan de noordgrens ligt de Russische Federatie (de deelrepubliek Dagestan), aan de westgrens Georgi en Armeni en aan de zuidgrens Iran. Tot het grondgebied van Azerbeidzjan behoort verder de exclave Nachitsjevan die tussen Armeni, Iran en Turkije ligt.

AZERBEIDZJAN TOT 1991

De oorsprong van het Azerbeidzjaanse volk

In de elfde eeuw vestigden Turkse bevolkingsgroepen afkomstig uit Centraal Azi zich in het gebied waar tegenwoordig Azerbeidzjan ligt. Deze bevolkingsgroepen waren de voorouders van de Azerbeidzjanen. Aan het einde van de vijftiende eeuw veroverden de Perzen het gebied en slaagden erin het gebied voor lange tijd in hun greep te houden.

Verdeeld over Rusland en Perzi

Tijdens de achttiende eeuw breidde Rusland zijn invloed in het noordelijke deel van Azerbeidzjan uit, terwijl Perzi zijn dominantie in het zuidelijke deel behield. Na de Russisch-Perzische Oorlog (1804-1813) werd een deling van Azerbeidzjan in een verdrag vastgelegd. Toenmalig Azerbeidzjan werd tussen Rusland en Perzi opgesplitst in een noordelijk (het tegenwoordige Azerbeidzjan) en een zuidelijk deel (de twee huidige Azerbeidzjaanse provincies in Iran). De Russen oefenden in het door hun bezette deel weinig culturele en economische invloed uit. De inheemse politieke en religieuze elite bleef in dat deel dominant. Culturele en intellectuele invloed kwam veeleer vanuit Perzi en Turkije.

Pogingen uit de greep van Rusland te komen

Pas aan het einde van de negentiende eeuw begonnen de Russen zich vanwege de aanwezigheid van olievelden meer in Azerbeidzjan te interesseren. Er vestigde zich een grote groep Russen in het gebied. Zij domineerden de olie-exploitatie en profiteerden het meest van de opbrengsten. Uit onvrede hierover organiseerden de Azerbeidzjanen nationalistische bewegingen met als doel de oprichting van een onafhankelijke Azerbeidzjaanse staat. Na de Russische revolutie riepen in 1918 zowel de bolsjewieken in Azerbeidzjan (vooral Russen en Armenirs) als de nationalistische Moslims, ieder om eigen redenen, een onafhankelijke Azerbeidzjaanse republiek uit. De islamitische nationalisten waren met steun van Turkije het sterkst. Deze regeerden het onafhankelijke Azerbeidzjan. Als verliezer van de Eerste Wereldoorlog moest Turkije zich in 1918 echter terugtrekken en werd Azerbeidzjan in 1920 bij de Sovjet-Unie ingelijfd. Azerbeidzjan vormde in 1920 eerst samen met Armeni en Georgi de Transkaukasische Sovjetrepubliek. In 1936 werd Azerbeidzjan een afzonderlijke republiek binnen de Sovjet-Unie.

Strijd voor onafhankelijkheid

Toen president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov eind jaren tachtig het beleid van glasnost uitvoerde, werd het mogelijk in Azerbeidzjan een oppositie tegen de Azerbeidzjaanse Communistische Partij en de Russische overheersing te voeren. Onder druk van stakingen en demonstraties gaf de communistische regering in Bakoe toe en werd Azerbeidzjan in 1989 tot soevereine staat uitgeroepen. Hiermee was Azerbeidzjan de eerste republiek die zich officieel los trachtte te maken van de Sovjet-Unie. Moskou verklaarde de onafhankelijkheids-verklaring echter ongeldig en stuurde het leger naar Azerbeidzjan. Het ingrijpen resulteerde in 1990 in een bloedbad in Bakoe. Na de val van het communisme in 1991 riep Azerbeidzjan opnieuw de onafhankelijkheid uit, nu met succes.

AZERBEIDZJAN SINDS 1991

Roerige eerste jaren van onafhankelijkheid

In de eerste jaren na de onafhankelijkheidsverklaring van 1991 kwam in Azerbeidzjan een democratisch bestuur bijzonder moeizaam van de grond. De oorlog met Armeni om Nagorno-Karabach beheerste aanvankelijk de politieke agenda. Het Azerbeidzjaanse leger leed veel verliezen en moest toestaan dat Armeni Azerbeidzjaans grondgebied bezette. Bovendien zorgde de oorlog voor een groot vluchtelingenprobleem.

De dictatuur van Heidar Alijev

Aan de politieke instabiliteit van de eerste jaren van onafhankelijkheid kwam een einde toen Heidar Alijev in september 1993 tot president werd gekozen. Hij slaagde erin een stevige greep op de politiek te krijgen. Hoewel Azerbeidzjan op papier een democratie is, is er meer dan in andere landen in de Kaukasus sprake van een dictatuur. De bevolking en de politieke oppositie worden stelselmatig onderdrukt. Er is sprake van een strenge censuur en demonstraties worden met geweld neergeslagen. Leden van de en er zijn veel meldingen van marteling. Bij verkiezingen wordt het de oppositie onmogelijk gemaakt campagne te voeren. Bovendien signaleren internationale waarnemers ernstige gevallen van fraude.

Persoonsverheerlijking van Alijev

Naast staatsterreur is er sprake van persoonsverheerlijking van Alijev. Er zijn georganiseerde massabijeenkomsten om de positie van Alijev te steunen. Er is zelfs mogelijk sprake van een begin van een dynastie. De zoon van Heidar Alijev, Ilham, is zijn gedoodverfde opvolger en veel familieleden bezetten belangrijke posities in Azerbeidzjan. Veel van de winsten uit de oliewinning verdwijnen in de zakken van Alijev en zijn familie. Afbeeldingen van hem en van zijn zoon worden door het hele land verplicht opgehangen.

Nachitsjevan

De exclave Nachitsjevan is een streek die tussen Armeni, Iran en Turkije ligt en waar de bevolking in grote meerderheid Azerbeidzjaans is. Anders dan de enclave Nagorno-Karabach heeft de exclave Nachitsjevan wel formeel een autonome status als deel van Azerbeidzjan.

AZERBEIDZJAN
Bevolkning: 8.4 mil. (VN, 2003)
Hoofdstad: Baku
Belangrijkste taal: Azeri, Russian
Belangrijkste religie: Islam
Life expectancy: 69 years (men), 75 years (women) (UN)
Monetary unit: 1 manat = 100 qapik
Belangrijkste exporten: Olie
Average annual income: US $650 (World Bank, 2001)
Internet domain: .az
International dialling code: +994

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet